zondag 11 september 2016

Transparant(er) Almere

Als ik er goed over nadenk is dat Facebook voor sommige doelen best wel handig. Dat moet ik toegeven, ook al krijg ik er steeds meer een afkeer van. Dat komt deels door Facebook zelf, maar zeker ook door het 'sfeertje' dat er hangt. Dat is, het valt niet te ontkennen, behoorlijk negatief. Met hier en daar uitzonderingen. Soms worden er pogingen ondernomen om wat 'gezelligheid' te krijgen op Facebook. Meestal wordt dat gedaan in de vorm van goedbedoelde kettingbrieven. Idee is goed, maar effect is averechts.

Terwijl het bovenstaande door mijn hoofd spookt, plaats ik een bericht op datzelfde Facebook. Het duurt niet lang of de reacties vliegen me om mijn oren. Het bericht behelsde mijn bedenkingen of ik door zou moeten gaan met het signaleren van misstanden die ik constateer. Als ik daarmee bereik dat mensen er over nadenken heb ik mijn doel al bereikt. Echt iets veranderen, daar is veel meer voor nodig. De overgrote meerderheid van FB vrienden las de berichten graag, dus ga ik er gewoon mee door. Om dan maar direct de koe bij de uiers te pakken (of was het gezegde anders..) .....

Gisteren heerlijk met vrouw en dochter naar attractiepark Drouwenerzand geweest. Dagje rust en lekker eens goed bijpraten. Het gesprek gaat al gauw over het leerlingenvervoer. Eerder schreef ik al hoe dat er iedere drie jaar in Almere aan toe gaat. Het geeft vervoerders de mogelijkheid de wat oudere (en dus duurdere) krachten te lozen. Door alle commotie ben ik er niet eens aan toegekomen om te vertellen hoe dat is afgelopen. Een telefoontje van haar werkgever bracht wat rust, ze werd niet ontslagen maar kreeg een andere route omdat het leerlingenvervoer in Almere naar een andere partij ging. De gemengde gevoelens blijven. Er was sprake van een 85 uur contract. Met de rit die nu is toegewezen, één leerling ophalen in Zeewolde en naar zijn school in Amsterdam brengen, wordt die 85 uur uiteraard lang niet gehaald. Dat wordt dus op termijn een behoorlijke stap terug in inkomen.
Maar dat is niet waarom ik er toch weer over begin. Het doet soms pijn als je voorspelling uitkomt.

Leerlingenvervoer Almere 2019?

Tijdens het gesprek gisteren vertelde mijn vrouw dat ik gelijk heb gehad. Uiteraard heeft ze nog steeds een warm contact met haar nu ex-collega's die wel zijn overgenomen. Na kennis te hebben genomen van de wijzigingen met betrekking tot het Almeerse leerlingenvervoer voorspelde ik al dat de ritten naar alle waarschijnlijkheid worden gesplitst. Dus dat de kinderen in de ochtend door een andere chauffeur naar school worden gebracht dan de chauffeur die ze in de middag weer naar huis brengt. Dat was namelijk de enige wijze waarop men kon rijden met chauffeurs met kleinere contracten. En zo waar, ik heb gelijk gekregen. Haar collega's bevestigden dit gegeven.

Dat maakt me inwendig wit en witheet. Het gaat om leerlingen met een beperking waarbij eenduidigheid heel belangrijk kan zijn. Die zijn absoluut niet gebaat bij wisselende chauffeurs. Maar hé.... het gaat tegenwoordig om de poen, niet meer om het welzijn van cliënten. Zitten er dan geen ambtenaren op afdeling leerlingenvervoer bij de Gemeente die dit ook hadden kunnen bedenken?
Samen met nog een paar ouders heb ik me vanaf zo ongeveer 1996 hard gemaakt voor het toenmalige leerlingenvervoer. Toen al verzuchtte we als betrokken ouders dat het veevervoer in Nederland beter gereguleerd is dan het leerlingenvervoer. Het zal je kind maar wezen...

Zo, dat ben ik kwijt. Kan ik er wat aan doen? Weinig. Onder de aandacht brengen van de politiek, die moet het dan maar al dan niet oppakken. Als dat zou werken, als politici nog beter zouden luisteren naar wat kritische bewoners te vertellen hebben, dan, misschien dan wordt Almere wat transparanter.
Reacties zijn zoals gewoonlijk meer dan welkom. Ik leer graag, liefst iedere dag.