zaterdag 24 december 2011

De losers mentaliteit van een winnaar


De kogel is door de kerk, na een lange onzekere tijd heeft de gemeenteraad van Almere besloten een positief advies uit te geven aan het Commisariaat voor de Media ten gunste van de Stadsomroep Almere.

Gek op uitdagingen als ik ben, begeef ik me op glad ijs. Als eigenaar van Persbureau Almere werk ik namelijk sinds enige tijd nauw samen met Radio A6. Een internetstation opgezet door Jeroen van der Meulen en Barend Rebel, twee voormalig medewerkers van de eerder genoemde Stadsomroep.
De kans op het verwijt na te schoppen is dus erg groot, maar is dat reëel? Op meerdere zaken zal ik, ondanks dit risico wat dieper in gaan.

Persbureau Almere vs Stadsomroep
Mijn eerste schreden op het gebied van online nieuws heb ik te danken aan Andre Heuzer. Op verzoek van hem heb ik zo'n 3 1/2 jaar lang de content verzorgd voor de site www.almeernieuws.net, de voorganger van Persbureau Almere. In die periode al eens aangegeven open te staan voor een samenwerking met de Stadsomroep. Hoewel meerdere berichten van AlmeerNieuws.net werden gebruikt voor de eigen nieuwsgaring kwam het nooit tot een concrete samenwerking, stilte van de kant van de Stadsomroep overheerste.
Nadat Heuzer besloot de site op te heffen, ben ik verdergegaan onder de naam Persbureau Almere. Ook in deze periode toenadering gezocht. Wederom met hetzelfde resultaat.

Persbureau Almere vs Radio A6
Via betrokken Almeerder Edo van Tienen kwam ik in contact met Jeroen van der Meulen. Zonder enige sneer naar zijn voormalige 'werkgever' de Stadsomroep maakte hij de plannen van zijn medepresentator en hemzelf bekend. Behept met het radiovirus zou dat een internet radiostation moeten gaan worden.  Er was direct een klik en ik besloot te helpen. Die hulp bestond uit het beschikbaar stellen van een server die in het datacentrum van UNET stond, ruimte voor de studio, het regelen van een notaris voor het oprichten van de stichting Omroep A6 en het beschikbaar stellen van mijn uitgebreide netwerk.

In ruil voor deze hulp vroeg ik slechts 1 wederdienst. De hele website van Persbureau Almere wordt enkel en alleen door mij onderhouden en bijgewerkt. Van het plaatsen van binnengekomen persberichten tot het bewerken van foto's en andere illustraties. Het verzoek was dan ook om straks, wanneer deze was opgetuigd, gebruik te kunnen maken van het redactieteam van Radio A6. Dat zal gaan gebeuren.

Stadsomroep vs Radio A6
Hoewel ik in sommige kringen bekend sta als kritische Almeerder werd ik, misschien juist daarom, op persoonlijke titel uitgenodigd door Marcel Kolder, in zijn hoedanigheid als lid van de stuurgroep die vorm zou gaan geven aan de Nieuwe Stadsomroep, om deel te nemen aan de brainstormsessie.
Men had besloten om na naar ik meen zo'n dikke 25 jaar actief te zijn geweest als Stadsomroep, eens de Almeerse bevolking te gaan peilen wat men vond en graag gerealiseerd zou zien. Opbouwende kritiek was die avond niet van de lucht. We zijn nu een paar maanden verder en echt zichtbaar is het nog niet wat men daarmee wil gaan doen.

Gemeenteraad vs Stadsomroep
In een eerder stadium besloot de gemeenteraad een negatief advies uit te vaardigen aan het Commissariaat voor de Media, dat zou kunnen gaan betekenen dat de Stadsomroep haar zendmachtiging zou kwijt raken. Punt van discussie was de samenstelling en functioneren van de PBO, de programmaraad van de Stadsomroep. Men kreeg echter de kans om zich te beteren.

Afgelopen donderdag was dan de beslissende dag tijdens de Politieke Markt, D-Day dus.
Wat men ook van de Stadsomroep vind, en ik laat me daar nu dan ook niet over uit, na afloop kreeg ik een vieze smaak in mijn mond. Als bezoeker van de Politieke Markt zat ik in de, overigens slechts met medewerkers en wat ambtenaren gevulde zaal om te horen wat het oordeel nu zou zijn. De eerst zo negatieve wethouder Steunenberg struikelde bekant over de complimenten richting de Stadsomroep. De meerderheid van de gemeenteraad was binnen en men zou het dus wel gaan halen. De voorzitter sloot de vergadering. 

Het een of andere ongure type keek mijn richting op en merkte hardop op: "Jammer he, A6"
Verrast door deze aantijging besloot ik gelukkig mijn mond te houden. Het bleef daar echter niet bij.
Linda Graanoogst, notabene de officiële woordvoerder van de Stadsomroep maakte glimlachend een soortgelijke opmerking richting mijn persoon.

Nu meen ik buiten de Stadsomroep om in een andere hoedanigheid een goede relatie te hebben met Graanoogst dus ik besloot haar in de gang aan te spreken. Op mijn vraag wat die opmerking te betekenen had verklaarde ze lachend dat het was om 'wat te stangen'. Erg professioneel dus allemaal.

Ik laat me even niet uit hoe ik over de situatie denk en zal ook geen verdere conclusies trekken. Laat ik het maar houden op deze opsomming van wat simpele feiten en gebeurtenissen. Maar daag me niet uit!
Tot besluit feliciteer ik de Stadsomroep met het behaalde succes en spreek de hoop uit dat Almere na 25 jaar de Stadsomroep krijgt waar ze recht op heeft. 

Daarbuiten gaat de samenwerking tussen Persbureau Almere en Radio A6 verder, sterker nog... er zullen over niet al te lange tijd nog een aantal partijen gaan aanhaken. Maar als het zover is zal ik daar zeker over schrijven.